torsdag 6 januari 2011

Grattis till väl utfört arbete

Postkodlotteriets VD har en månadslön på 147 000 kr. Eftersom han gjort så bra ifrån sig fick han även en bonus, vilket gjorde att hans inkomst från arbetet hamnade på knappa 6 miljoner förra året. Något år tidigare fick han en bonus på sisådär tre miljoner. I år fick alla anställda en Ipad, eftersom de gjort så bra ifrån sig.
Enligt den info jag kan hitta på nätet kostar det ungefär en kvarts miljon att visa en 30 sekunder lång reklamfilm på TV (dessa siffror är något år gamla så de är med största sannolikhet i underkant). En gång. Multiplicera därmed detta med alla gånger du irriterats över Postkodlotteriets extremjobbiga spottar. Addera därefter kostnaden för att producera sagda reklamsnutt.
Minst en gång i veckan dimper det dessutom ner reklam från Postkodlotteriet adresserat till mig i brevlådan. Lotteriet säger sig stödja bland annat miljön, men jag undrar i mitt stilla sinne hur många träd som skövlas för att tillverka alla dessa papper som varje gång garanterar sin egen plats bland soporna? Brevet som kom igår tar ändå priset: då hade de inkluderat något som såg ut som ett kreditkort! Jag vill inte ens tänka på vad denna idoga reklamkanpanj kan tänkas kosta eller hur den påverkar människor som saknar förmågan till kritiskt tänkande.
Det säger sig ju själv att med detta finansiella tänkande blir det inte mycket över till välgörenhet. Nej tack, jag skänker hellre pengar direkt till lämpliga organisationer!
Så, summa sumarum: det som Postkodlotteriet lyckats så bra med (och här måste man ändå gratulera dem till väl utfört arbete), är att dra in pengar till sig själva, irritera större delen av Sveriges befolkning med post man inte vill ha och TVreklam man inte vill se och dessutom utnyttja de svaga i samhället, dvs de som inte kan säga nej. Hela deras slogan är ju: Tänk om grannen vinner. Hur f-n kan det va lagligt? Hur kan de ha mage att påstå att det är "lotteriet för en bättre värld"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar