fredag 2 oktober 2009

Våra saker är Finlands

Följande bild, med ursprungsland Finland, får mig (och även avsändaren Granntösen) att undra om Mumintrollen censureras i Sverige. Inte får sagopappor dricka sprit här? Vi bor ju ändå i landet där Bamse påstås vara vänsterpartist/kommunist/marxist för att han ansåg att arbete, föräldraledighet, samarbete och bilbälten var bra. Vad är då den whiskygillande Muminpappan? Drogliberal är väl det minsta man kan gissa på... Nej, här i Sverige ska allt vara lagom och intet mer. Eller mindre.

I grannlandet Finland verkar det dock vara lite annorlunda. Där ska inget vara lagom. Fullt ös åt ena eller andra hållet helt enkelt. Som Muminpappan till exempel.

Eller ta det här med pengarna. De har Euro. Då skulle man ju kunna tänka sig att de nöjer sig med det och har accepterat att marken är borta och att det inte längre finns "finska pengar". Men vad händer? De tar över de svenska pengarna! 40 miljoner svenska enkronor har i år präglats med en finsk baksida. Jodå, det står "Sverige", men det står också "Finland" och strofen "Den underbara sagan om ett land på andra sidan hafvet". De pryds även av ett konstverk av en finsk konstnär. Vart det har präglats? I Finland såklart!


Vad har vi då lärt oss av detta? Våra saker är Finlands...men Finlands saker är inte alls längre våra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar